A Sapientia Hungariae Alapítvány célja a határon túli magyarság felsőoktatásának fejlesztése, és az ehhez kapcsolódó tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenység támogatása. Alapítványunk hatóköre a Kárpát-medence teljes magyar nyelvterületére kiterjed. Lehetőségeinkhez mérten támogatni kívánjuk a Felvidéken (Szlovákiában) most bontakozó magyar nyelvű egyetem működését és a beregszászi (Ukrajna, Kárpátalja) tanárképző főiskola tevékenységét is. Első számú partnerünk a 2000. április 14-én Kolozsvárt életre hívott Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

 
   
 
A Sapientia Hungariae Alapítványról Támogatási lehetőségek Határon túli magyar felsőoktatási intézmények Hírek Képek Hírarchívum Programjaink










EMTE Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Karok

Röviden az egyetemről

 

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) 2001 óta van jelen a romániai felsőoktatási intézmények között. Létrejöttét a magyar állam támogatása tette lehetővé. Az EMTE három helyszínen működik – Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron. Jelenleg négy karon 2000 diák tanul mintegy 300 hazai oktató és külföldi vendégtanár irányításával.

Az egyetemi hálózat ma már 20 szakot működtet magyar nyelven a három erdélyi városban, gazdasági, műszaki, humán-, társadalom- és természettudományi, valamint művészeti szakterületeken.

 

Akkreditáció

 

Az EMTE 2001 óta a román törvények értelmében ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Az intézmény 2007-ben érkezett el oda, hogy kérvényezhette a 2001-ben indult szakjainak az akkreditációját. Így az EMTE 2007-ben hat, 2008 decemberében pedig további hat szak akkreditációs kérelmét nyújtotta be a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökséghez. Az eljárási rendnek megfelelően jelen pillanatig hét szak esetében megtörtént az Ügynökség hivatalos jóváhagyása, amely javasolja a román kormánynak e szakok akkreditációját. Mivel a törvény által feltételként előírt három szak akkreditációját már megszerezte, 2009-ben az intézmény akkreditációját is kérvényezni fogja az egyetem. Az intézményi akkreditáció elnyerése meghatározó fontosságú az egyetem számára, hisz csak ezt követően adhat ki oklevelet, szervezhet mesteri és doktori képzést, illetve távoktatást.

 


:: Linkek ::
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

 


:: Űrlapok::


Alapítványunk működését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.