A Sapientia Hungariae Alapítvány célja a határon túli magyarság felsőoktatásának fejlesztése, és az ehhez kapcsolódó tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenység támogatása. Alapítványunk hatóköre a Kárpát-medence teljes magyar nyelvterületére kiterjed. Lehetőségeinkhez mérten támogatni kívánjuk a Felvidéken (Szlovákiában) most bontakozó magyar nyelvű egyetem működését és a beregszászi (Ukrajna, Kárpátalja) tanárképző főiskola tevékenységét is. Első számú partnerünk a 2000. április 14-én Kolozsvárt életre hívott Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

 
   
 
A Sapientia Hungariae Alapítványról Támogatási lehetőségek Határon túli magyar felsőoktatási intézmények Hírek Képek Hírarchívum Programjaink










II. Rákóczi Ferenc Főiskola

Ukrajnában a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola létrejöttéig nem létezett önálló magyar felsőoktatási intézmény. A szovjet rendszerben a megye egyetlen felsőoktatási intézményében, az Ungvári Állami Egyetemen sem volt magyar nyelvű képzés. 1963-ban nyitották a magyar szakot, ahol csak a szaktárgyakat oktatták anyanyelven. 1993 novemberében a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) együttes elnökségi ülésén döntött egy önálló, alapítványi felsőoktatási intézmény létrehozásáról. A kezdeményezéshez csatlakoztak más szervezetek. Hamarosan megalakult a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány (KMFA). Az alapítvány felkérésére a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola kihelyezett speciális képzéseként indult meg a magyar nyelvű felsőfokú oktatás 1994-ben tanítói, óvodapedagógia, angol–történelem és angol–földrajz szakon. A speciális képzés első végzősei 1997. június 18-án kaptak diplomát. 1996 szeptemberében sikerült megszerezni az ukrán oktatási és tudományos minisztérium oktatásra feljogosító működési engedélyét, amely az akkreditálási folyamat lezárásáig biztosította a képzéshez szükséges jogi hátteret. A képzés óvodapedagógia, tanítói, angol-történelem, angol-földrajz szakon indult. A főiskola profilja folyamatosan bővül. Ma már 10 szakon több, mint 600 hallgató tanulhat a Főiskolán, illetőleg a 2002/2003. tanévtől az intézmény alap- és középfokú angol nyelvtanfolyamokat hirdetett, amelyeket 66 hallgató látogat. Az intézmény 2003. december 11-én felvette a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nevet, így szeptembertől, a hivatalos bejegyzéstől kezdve újabb lehetőség nyílik a profilbővítésre.


:: Linkek ::
II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

 


:: Űrlapok::


Alapítványunk működését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.