A Sapientia Hungariae Alapítvány célja a határon túli magyarság felsőoktatásának fejlesztése, és az ehhez kapcsolódó tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenység támogatása. Alapítványunk hatóköre a Kárpát-medence teljes magyar nyelvterületére kiterjed. Lehetőségeinkhez mérten támogatni kívánjuk a Felvidéken (Szlovákiában) most bontakozó magyar nyelvű egyetem működését és a beregszászi (Ukrajna, Kárpátalja) tanárképző főiskola tevékenységét is. Első számú partnerünk a 2000. április 14-én Kolozsvárt életre hívott Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

 
   
  A Sapientia Hungariae Alapítványról Támogatási lehetőségek Határon túli magyar felsőoktatási intézmények Hírek Képek Hírarchívum Programjaink










Alapítványunk működését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.

A Kéri Pharma Csoport ismét segít

2011 őszén a néhai Andorka Rudolf professzor örökségét, hagyatékát ápoló Andorka Rudolf Alapítvány úgy döntött, hogy a Sapientia Alapítványnak – az pedig az általa működtetett Sapientia Egyetem Csíkszeredai Campusa Egyetemi Könyvtárának – adományozza a magyar szociológia atyjának tulajdonított világhírű tudós szakkönyvtárát. A TÁRKI (www.tarki.hu)által kezelt kiváló szakkönyvtárat  eladdig kutatók sokasága használta a jeles intézményben. Dr. Elek Sándor docens és dr. Tóth István György  intézetvezető hathatós segítségével, valamint a Sapientia Hungariae Alapítvány logisztikai,illetve a Waberers  Romania S.A. szállítási közreműködésével az adomány 2012 májusában Csíkszeredába érkezett.

A több mint 7 000 kötetnyi szakirodalom, valamint a számottevő periodika a szociológia, a közgazdaságtan és a statisztika tudományterületeinek rendkívül értékes szakirodalmait összesíti nem csak az ökonometria, a társadalmi mobilitás, a devianciaformák (pl. alkoholizmus), abortusz, család, elszegényedési folyamatok tematikájában, de a gazdaságszociológia teréről is.

A csíkszeredai könyvtár az átvett adományt a saját adatbázisába építi be a HUNTÉKA integrált könyvtári szoftver segítségéve

Helyszíni döntés született, hogy a hagyatékot kiemelten kezeli a könyvtár, több kezdeti elképzelés után vált véglegessé, hogy a könyvtár egyik termében a professzor nevét viselő kutatószoba jön létre, és ebben a kutatószobában helyezik el a teljes hagyatékot is.

Folyik az állomány integrált feldolgozása, leírása és bevezetése az egyetem könyvleltárába. A jelentős túlmunkát, a kutatószoba létrejöttét (bútorzat beszerzése, új polcok csináltatása), valamint a feldolgozást segítő számítástechnikai eszközök beszerzését hathatósan támogatta a Sapientia Hungariae Alapítvány kiemelt támogatója, a Kéri Pharma Csoport (www.keri.hu), akit hálás köszönet illet az önzetlen segítségért.

A tervek szerint 2013 májusában rangos nemzetközi  Andorka-konferencia keretében kerül sor a hagyaték ünnepélyes átadására és az Andorka Rudolf Kutatószoba avatóünnepségére.

Budapest, 2012. november